Opis
Ważne!!
Zmiana zasad zamawiania produktów z firmy Skarby Natury
Zamówienia na oleje, kasze, mąki i inne produkty z firmy Skarby Natury przyjmujemy do czwartku do godz. 24.00
(z wysyłką w poniedziałek) - zamówienia złożone po tym terminie przechodzą na kolejny tydzień.

Jest jedną z najstarszych roślin strączkowych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytnym Egipcie, Cesarstwie Rzymskim oraz krajach Dalekiego Wschodu. Do Polski lędźwian przywędrował w XVII wieku na Podlasie za sprawą Tatarów, którzy osiadali na tamtych terenach.

Smakiem, lędźwian przypomina soczewicę, ale jest od niej delikatniejszy i bardziej słodki i nie posiada cierpkości. Stąd wzięły się tradycyjne nazwy lędźwianu jak: soczewica podlaska czy groch ruski.

Lędźwian zawiera duże ilości białka roślinnego (ponad 30 %) i może być jedzony przez wegetarian i wegan. Do największych atutów lędźwianu zaliczyć można również cenne pierwiastki, których jest źródłem, w tym cynk, miedź, magnez i wapń. Lędźwian można używać podobnie jak soczewicę i ciecierzycę, sporządzając z niego zupy, pasztety, potrawki na gorąco, humusy itp. Bardzo dobrze smakuje we wszelkiego rodzaju sałatkach, zwłaszcza ze śródziemnomorskimi warzywami i oliwkami. Przed gotowaniem należy go namoczyć na co najmniej 12 godzin i odlać wodę.

Nasiona pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego

Masa netto: 0,50 kg

Produkt pozyskiwany w sposób naturalny.

Szczegóły produktu
24

Ta strona używa ciasteczek, by zapewnić Ci jak największą satysfakcję z korzystania z niej. Polityka prywatności

Megamenu

Zaloguj się