Czarne porzeczki mają bardzo dużo naturalnej pektyny, przez co konfitura z tych owoców jest jedną z bardziej gęstych. Otwierając słoik mamy ważenie, że jego zawartość można kroić nożem – wystarczy jednak zamieszać konfiturę łyżeczką, aby uzyskać bardziej luźną konsystencję. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć aromat owoców, zachować piękny kolor porzeczek i podkreślić intensywny smak. Lekka kwasowość owoców przełamuje słodki smak.
Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może stać długo, co pozwala nam powracać do niej wielokrotnie.
Skład: czarne porzeczki, cukier, syrop glukozowy.
Masa netto: 320 g
Sporządzono z: 50 g owoców na 100 g produktu.
Wartości odżywcze na 100 g
Wartość energetyczna[kcal / kJ] | 274/1148 |
Białko [g] | 0,4 |
Tłuszcz [g] | 0,1 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0 |
Węglowodany [g] | 68 |
w tym cukier [g] | 65,4 |
Sól [g] | 0 |
Informacja dla cukrzyków
1 WW = 15 g