Mąka orkiszowa typ 2000 - 1 kg SKARBY NATURY

35

Nowy

Ten produkt nie występuje już w magazynie


11,60 zł

Ważne!!
Zmiana zasad zamawiania produktów z firmy Skarby Natury
Zamówienia na oleje, kasze, mąki i inne produkty z firmy Skarby Natury przyjmujemy do czwartku do godz. 24.00

(z wysyłką w poniedziałek) - zamówienia złożone po tym terminie przechodzą na kolejny tydzień

 

Orkisz jest najmłodszym gatunkiem ze wszystkich reliktowych zbóż. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed 2000 lat p.n.e., a szczyt popularności osiągnął w dobie średniowiecza. Wtedy to powstały opracowania św. Hildegardy z Bingen, słynnej średniowiecznej zielarki, która zachwalała jego właściwości.  Obecnie na rynku znajduje się bardzo wiele odmian orkiszu. Część z nich zostało zmodyfikowane, podobnie jak współczesna pszenica. Jedynie pięć odmian orkiszu jest odmianami pierwotnymi i posiada opisywane przez św. Hildegardę właściwości. Wśród nich znajduje się odmiana „Ostro" (uprawiana właśnie w gospodarstwie ekologicznym Skarby Natury z Zabłocia). Taki orkisz ma niezmienioną liczbę chromosomów, optymalny skład jakościowy i ilościowy, dobre budulcowe białko, właściwą zawartość węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikro i makroelementów. Ponadto zawiera wyjątkowe połączenie aktywnych składników m.in. tryptofanu oraz rodanidu.

Mąka orkiszowa jest w miarę uniwersalną mąką. Można zastosować ją praktycznie do każdego przepisu wymagającego maki pszennej, dzięki czemu nasze ulubione potrawy staną się nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze, za sprawą delikatnie wyczuwalnego „orzechowego” smaku. Mąka orkiszowa używana jest najczęściej do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, a także do naleśników oraz różnych placuszków. Idealnie sprawdza się do pierogów, klusek i makaronów.

Mąka z pełnego przemiału z gospodarstwa ekologicznego.

Masa netto: 1,0 kg

Produkt pozyskiwany w sposób naturalny.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

góra