(z wysyłką w poniedziałek) - zamówienia złożone po tym terminie przechodzą na kolejny tydzień
Orkisz jest najmłodszym gatunkiem ze wszystkich reliktowych zbóż. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed 2000 lat p.n.e., a szczyt popularności osiągnął w dobie średniowiecza. Wtedy to powstały opracowania św. Hildegardy z Bingen, słynnej średniowiecznej zielarki, która zachwalała jego właściwości. Obecnie na rynku znajduje się bardzo wiele odmian orkiszu. Część z nich zostało zmodyfikowane, podobnie jak współczesna pszenica. Jedynie pięć odmian orkiszu jest odmianami pierwotnymi i posiada opisywane przez św. Hildegardę właściwości. Wśród nich znajduje się odmiana „Ostro" (uprawiana właśnie w gospodarstwie ekologicznym Skarby Natury z Zabłocia). Taki orkisz ma niezmienioną liczbę chromosomów, optymalny skład jakościowy i ilościowy, dobre budulcowe białko, właściwą zawartość węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikro i makroelementów. Ponadto zawiera wyjątkowe połączenie aktywnych składników m.in. tryptofanu oraz rodanidu.
Mąka orkiszowa jest w miarę uniwersalną mąką. Można zastosować ją praktycznie do każdego przepisu wymagającego maki pszennej, dzięki czemu nasze ulubione potrawy staną się nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze, za sprawą delikatnie wyczuwalnego „orzechowego” smaku. Mąka orkiszowa używana jest najczęściej do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, a także do naleśników oraz różnych placuszków. Idealnie sprawdza się do pierogów, klusek i makaronów.
Mąka z pełnego przemiału z gospodarstwa ekologicznego.
Masa netto: 1,0 kg
Produkt pozyskiwany w sposób naturalny.