Mąka z płaskurki typ 2000 - 1 kg SKARBY NATURY
(z wysyłką w poniedziałek) - zamówienia złożone po tym terminie przechodzą na kolejny tydzień
Płaskurka, podobnie jak samopsza, jest jednym z najbardziej pierwotnych gatunków zbóż. Szacuje się że powstała ponad 7000 lat p.n.e. przez naturalne skrzyżowanie samopszy z pewną dziką trawą. Jej genotyp składa się z 28 chromosomów. To niemal o połowę mniej od współczesnej pszenicy.
Badania archeologiczne wykazują, że początki polskiego rolnictwa wiążą się właśnie z uprawą płaskurki. Ślady jej upraw odnaleziono w okolicach Ojcowa, gdzie była uprawiana już ok. 2000 lat p.n.e.
Mąka z płaskurki doskonałe nadaje się do wypieku chleba, który ma lekko orzechowy posmak i miodowy zapach. Można też wykorzystywać ją do wypieku bułek, ciast i ciasteczek, zwłaszcza kruchych i półkruchych oraz ciasta do pizzy (ciasto jest delikatne i nie klejące). Płaskurka zawiera: cynk, miedź, selen, witaminy B1, PP, kwas pantotenowy, witaminę E oraz błonnik. Cechuje ją też stosunkowo duża zawartość antyoksydantów.
Mąka z pełnego przemiału z gospodarstwa ekologicznego.
Masa netto: 1,0 kg
Produkt pozyskiwany w sposób naturalny.
Reviews
No customer reviews for the moment.