Krzyca, podobnie jak samopsza, płaskurka, orkisz) jest jednym z najstarszych zbóż, jakie kiedykolwiek człowiek uprawiał. Dziś zapomniane ziarno, bardzo powoli wraca na stoły w postaci chleba, który zaskakuje walorami smakowymi.
Ziarno krzycy to prawdziwa „kopalnia” składników odżywczych. Jak wskazują badania ziarno krzycy stanowi m.in. bogate źródło steroli, karotenoidów, alkilorezorcynoli. Krzyca ma ponadto wysoką zawartość fitoestrogenów. Krzyca to również codzienna dawka fosforu i wapnia. Zawiera ponadto jod i jest też doskonałym źródłem sodu i potasu.
Sama mąka z krzycy najbardziej się sprawdza jako składnik domowego chleba, jest delikatna w smaku, a ilość. Chleb z tej mąki dobrze wyrasta i długo utrzymuje świeżość nadając lekko orzechowy smak.
Masa netto: 1,00 kg