Kawa Porządny Kawiarz ziarnista, ręcznie palona, 250 g
- Paczka 250g
- Ziarnista
- 80% arabika / 20% robusta
Kraj: (arabika) Etiopia, Brazylia (robusta) Wietnam
Palenie: Ciemne
Charakterystyka: Porządny Kawiarz to dawka pobudzenia, która postawi na nogi nawet najbardziej wymagających! Intensywny aromat świeżo parzonego Porządnego Kawiarza, z nutami czerwonych owoców i prażonych orzechów, jest wyczuwalny z daleka. Jeśli preferujesz zdecydowany aromat, ale delikatny smak, to ta kawa jest dla Ciebie! Bardzo dobrze komponuje się z mlekiem!
Metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, kawiarka, parzocha
Jak pić Porządnego Kawiarza?
- Wybieramy swoją ulubioną metodę przyrządzania kawy. Porządnego Kawiarza zalecamy stosować w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub parzyć w kubku.
- Tuż przed parzeniem mielimy odpowiednią ilość ziarna.
- Dla ekspresów ciśnieniowych optymalna gramatura wynosi od 7 do 10 gramów drobno zmielonej kawy na jedną porcję.
- Dla zwykłej kawy parzonej w kubku stosujemy 6 gramów na 100 gramów wody.
- W przypadku kawiarki ilość potrzebnej kawy różni się w zależności od rozmiaru kawiarki. - Podgrzewamy filiżankę, w której będziemy pić kawę.
- Parzymy kawę według standardów w określonej metodzie parzenia.
- Tuż przed wzięciem pierwszego łyku zamykamy oczy i rozkoszujemy się smakiem Porządnego Kawiarza.
Kawiarza zdruzgotała informacja, że jego ulubiony golibroda zrzucił fartuch i wyjechał do starej puszczy. Z przynaglenia serca wyruszył na poszukiwanie zaprzyjaźnionego specjalisty. Po kilku dniach Kawiarz znalazł się wśród drwali, którzy, jak się później okazało, poznali rzeczonego golibrodę. Ponoć władał siekierą niczym maestro. Jednak tego ranka zniknął bez śladu.
Drwale ugościli Kawiarza kawą oraz sucharami... i wtedy to się stało. Kawa, którą pił, mówiła innym językiem niż te, które dotąd poznał. Była w niej zwarta tajemnicza siła i subtelny aromat wiatru przemykającego między leśnymi drzewami. Kawiarz postanowił zostać, aby odkryć tajemnice tej mieszanki.
Golibrody jednak nigdy nie odnalazł...