Ponieważ przetwory z wiśni zachowują właściwości zdrowotne świeżych owoców, powidła wiśniowe bez cukru mogą być remedium na bóle stawów i mięśni, przyspieszą regenerację po wysiłku fizycznym. Dzięki temu, że wiśnie podnoszą poziom melatoniny we krwi nasze powidła mogą być pomocne przy regulowaniu faz snu i zwalczaniu jetlag-u. Błonnik i pektyny pochodzące z jabłek wspomagają pracę układu trawiennego, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Powidła zawierają więcej potasu niż świeże jabłka, a potas wspomaga pracę serca i mięśni.
Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga cierpliwości i staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki temu udaje się nam zachować więcej wartości odżywczych zawartych w owocach niż w powidłach przygotowywanych w domu. Powidła wiśniowe bez cukru są gładkie z lekko wyczuwalnymi cząstkami wiśni.
Ponieważ nie dodajemy cukru ani innych substancji słodzących, jak sok winogronowy, powidła wiśniowo – jabłkowe są wyraźne w smaku. Przebija się intensywny smak wiśni, co jest niewątpliwą zaletą tych powideł.
Wartość energetyczna | 365 kJ/87 kcal |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcz | 0,7 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 19 g |
– w tym cukry | 14 g |
Sól | 0 g |
Produkt pasteryzowany. Masa netto: 310 g. Sporządzono z 195 g owoców na 100 g produktu.
KROKUS
Producent przetworów owocowych i warzywnych, któremu w każdym słoiczku udaje się zamknąć pasję oraz zamiłowanie do tradycyjnych receptur i naturalnych smaków. Staranie dobrane składniki, współpraca z lokalnymi rolnikami, ale też prosty skład – bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów – to coś, co chcemy podarować Tobie i osobom, które są dla Ciebie ważne.
Niech na Twoim stole rozgoszczą się urocze słoiczki wypełnione naturalnymi smakami i zapachami, pełne autentyczności i troski o zdrowie.