Śliwki zasypujemy cukrem, zlewamy sok, dodajemy goździki, cynamon, imbir, pasteryzujemy i korzenny syrop śliwkowy jest gotowy. Jest więc on z soku z owoców z dodatkiem przypraw korzennych. Większość dostępnych na rynku syropów korzennych produkowane są na bazie roztworu wody z cukrem lub syropem glukozowym.
Przez delikatny smak śliwki wyraźnie przebijają się cynamon, goździki i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory.
Syrop jest gęsty i słodki dlatego do picia proponujemy rozcieńczać go z wodą w stosunku 10:1.
Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. Jest to również idealny dodatek do grzanego piwa czy wina. A gdy zaczyna łamać w kościach do syropu rozcieńczonego z wodą dodajemy cytryny.
Skład: sok ze śliwek (51%), cukier, przyprawy korzenne (2,3%): goździki, cynamon, imbir.
Pojemność: 280 ml
Masa netto: 355 g
Wartości odżywcze na 100g
Wartość energetyczna[kcal / kJ] | 214/896 |
Białko [g] | 0,7 |
Tłuszcz [g] | 0,4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0 |
Węglowodany [g] | 52 |
w tym cukier [g] | 49 |
Sól [g] | 0 |