(z wysyłką w poniedziałek) - zamówienia złożone po tym terminie przechodzą na kolejny tydzień
Samopsza to jeden z najstarszych znanych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano już około 9000 lat p.n.e. Jest gatunkiem o bardzo prostym i prymitywnym genotypie. Ma jedynie 14 chromosomów - to kilkukrotnie mniej niż współczesna pszenica, która ma ich aż 42. Ma bardzo korzystny skład. Zawiera aminokwasy: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, musimy więc dostarczać je z pożywieniem. Samopsza zawiera ponadto magnez, cynk, mangan, potas i żelazo.
Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do razowego pieczywa z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę, a zawarte w niej antyoksydanty, dobrze "znoszą" proces pieczenia.
Pieczywo z samopszy długo utrzymuje świeżość. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się nie tylko do wypieku pieczywa, ale również może stanowić zdrowszą alternatywę jako składnik deserów, takich jak ciasta, racuchy, placuszki, naleśniki i gofry. Idealnie nadaje się do lanych klusek.
Mąka z pełnego przemiału z gospodarstwa ekologicznego.
Masa netto: 1,0 kg
Produkt pozyskiwany w sposób naturalny.