Od dawna przyrządzano ten aromatyczny trunek, o rubinowej barwie, który ma wykwintny smak. Zachowało się wiele receptur, a sposób wytwarzania żurawinówki różni się nieco w poszczególnych miejscowościach. Najważniejszym składnikiem trunku jest żurawina, która rośnie na bagnach Puszczy Solskiej, jednego z najczystszych zakątków Polski.
Swoją rubinową barwę, wspaniały aromat i smak zawdzięcza owocom żurawiny. Owoce żurawiny są bogatym źródłem antyoksydantów. Żurawina, podobnie jak czerwone wino, zawiera także duże ilości flawonoidów
Nalewka z żurawiny, to wyśmienity trunek.
Skład:
- owoce żurawiny
- cukier
- alkohol
Zawartość alkoholu: 30%
Pojemność: 100 ml
ŻURAWINÓWKA BIŁGORAJSKA
11 kwietnia 2014 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego.