Olej z nasion lnianki oleistej (nasiona pochodzą z gospodarstwa producenta), tłoczony na zimno. Niefiltrowany, może zawierać naturalny osad.
Właściwości
Olej rydzowy był kiedyś niezwykle popularny. Znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, zwłaszcza przy przyrządzaniu śledzi, z którymi komponuje się najlepiej. Po latach zapomnienia znów wraca do łask. To właśnie do oleju rydzowego odnosi się powiedzenie "lepszy rydz niż nic".
Olej rydzowy tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku.
Olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę.
Ponieważ chcemy oferować produkt najwyższej jakości, nie magazynujemy olei u siebie lecz kupujemy bezpośrednio od producenta. Zazwyczaj oleje dostępne są od ręki; może się jednak zdarzyć, że w danej chwili produkt nie będzie dostępny. Wtedy poinformujemy o tym fakcie drogą elektroniczną lub telefonicznie. Sprzedajemy świeży olej, a nie taki, który za raz straci swoje właściwości.
Zasady spożywania
Doskonały do sałatek, surówek, kasz, białego sera, a w szczególności do śledzi. Nadaje się również do smażenia. Ze względu na wysoką zawartość omega-3 należy go przechowywać w lodówce.
Zawartość kwasów tłuszczowych:
Wielonienasycone (PUFA) - 70,38%, w tym:Omega 3 - 54,48%
Omega 6 - 15,74%.
Pojemność netto: 250 ml