Właściwości
Właściwości oleju z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany "złotem faraonów". Nic dziwnego - olej z czarnuszki: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki.
Zasady spożywaniaOlej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Ze względu na wysoką zawartość omega-3 należy go przechowywać w lodówce.
Ponieważ chcemy oferować produkt najwyższej jakości, nie magazynujemy olei u siebie lecz kupujemy bezpośrednio od producenta. Zazwyczaj oleje dostępne są od ręki; może się jednak zdarzyć, że w danej chwili produkt nie będzie dostępny. Wtedy poinformujemy o tym fakcie drogą elektroniczną lub telefonicznie. Sprzedajemy świeży olej, a nie taki, który za raz straci swoje właściwości.
Pojemność netto: 250 ml