Olej z nasion wiesiołka (z własnej uprawy ekologicznej producenta), tłoczony na zimno. Nieoczyszczony, niefiltrowany, może zawierać naturalny osad.
Właściwości
Wiesiołek to dość niepozorna i pospolita roślina, która rośnie na polach, łąkach i nieużytkach, ma jednak całkiem niepospolite właściwości, wysoko cenione przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu chorób skórnych, nadwadze i niepłodności. Ponad to wiesiołek wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Wiesiołek to, co jest najcenniejsze, ukrywa w bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów. W oleju z wiesiołka są także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy – a ponadto fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń. Ten zupełnie niezwykły zestaw składników sprawił, że niepozorny wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków.Ponieważ chcemy oferować produkt najwyższej jakości, nie magazynujemy olei u siebie lecz kupujemy bezpośrednio od producenta. Zazwyczaj oleje dostępne są od ręki; może się jednak zdarzyć, że w danej chwili produkt nie będzie dostępny. Wtedy poinformujemy o tym fakcie drogą elektroniczną lub telefonicznie. Sprzedajemy świeży olej, a nie taki, który za raz straci swoje właściwości.
Zasady spożywania
Olej z wiesiołka tłoczony jest na zimno, co pozwala zachować wszystkie cenne składniki tej rośliny. Powinien też być stosowany na zimno – nie nadaje się do gotowania czy smażenia, można go dodawać do sałatek, zimnych sosów, smarować nim skórę czy włosy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
Pojemność netto: 250 ml
Reviews
No customer reviews for the moment.