Zestaw prezentowy Miody Polskie (Jadwiga, Kurpiowski, Piastowski) APIS 3x250 ml
Miód pitny jest napojem o charakterze zbliżonym do wina, uzyskiwanym w procesie fermentacji alkoholowej z brzeczki miodowej, czyli rozcieńczonego miodu pszczelego. Zależnie od stosunku miodu pszczelego i wody w brzeczce, otrzymuje się napoje w różnym typie: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki.
Jadwiga (półtorak)
Półtorak – najszlachetniejszy typ miodów pitnych (1 objętość miodu + 0,5 objętości wody). W okresie wieloletniego okresu dojrzewania (około 6 lat) staje się stabilny o pełnej klarowności i uzyskuje zawartość alkoholu 16%.
Miód pitny o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym. Produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Pojemność: 250 ml
Zawartość alkoholu: 16%
Kurpiowski (dwójniak)
Dwójniak – powstaje w wyniku naturalnej fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej (1 objętość miodu + 1 objętość wody). Okres dojrzewania trwający około
4 lat zapewnia mu niepowtarzalny smak i aromat.
Odpowiednio dobrany zestaw przypraw korzennych nadaje mu harmonijny smak i zapach. Jest produkowany z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.
Pojemność: 250 ml
Zawartość alkoholu: 16%
Piastowski (trójniak)
Trójniak - typ miodów pitnych produkowany z brzeczki miodowej powstałej z mieszania 1 objętości miodu i 2 objętości wody. Do osiągnięcia dojrzałości musi leżakować około 2 lat.
Powstaje z miodu nektarowego ciemnego o zdecydowanym smaku i zapachu z dodatkami korzenno-ziołowymi. Posiada subtelny aromat złagodzony miękkością ziół alpejskich.
Pojemność: 250 ml
Zawartość alkoholu: 13%