- Paczka 250 g
- Ziarnista
- 90% arabica / 10% robusta
Kraj: (arabika) Kamerun, (robusta) Kamerun
Palenie: Ciemne
Charakterystyka: Kawa o subtelnym smaku gorzkiej czekolady i czerwonych owoców.
Metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, kawiarka, parzocha
Jak pić Rytuał Kawiarza?
- Wybieramy swoją ulubioną metodę przyrządzania kawy. Rytuał Kawiarza zalecamy stosować w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub parzyć w kubku.
- Tuż przed parzeniem mielimy odpowiednią ilość ziarna.
- Dla ekspresów ciśnieniowych optymalna gramatura wynosi od 7 do 10 gramów drobno zmielonej kawy na jedną porcję.
- Dla zwykłej kawy parzonej w kubku stosujemy 6 gramów na 100 gramów wody.
- W przypadku kawiarki ilość potrzebnej kawy różni się w zależności od rozmiaru kawiarki. - Podgrzewamy filiżankę, w której będziemy pić kawę.
- Parzymy kawę według standardów w określonej metodzie parzenia.
- Tuż przed wzięciem pierwszego łyku zamykamy oczy i rozkoszujemy się smakiem Rytuał Kawiarza.
Po bezsennej nocy (jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, przeczytaj w historii ,,Bezsennego Kawiarza"), jak tylko wzeszło słońce a głodny Parzoch zaczął hałasować w kuchni, Kawiarz ochoczo wstał z łóżka. Zawsze wstaje ochoczo, nawet jak nie śpi, bo wie, że za chwile napije się porządnej kawy. Kocha ten swój mały, poranny rytuał: kawa, kot, gazeta, promienie słońca wpuszczane przez okno, ulubiony szlafrok, jajecznica - ta co zwykle.
Subtelne radości dnia, dzięki którym wie, że dzień będzie udany!