Kawa Bezsenny Kawiarz ziarnista, ręcznie palona, 250 g
- Paczka 250g
- Ziarnista
- 60% arabica / 40% robusta
Kraj: (arabika) Nikaragua, Brazylia (robusta) Wietnam
Palenie: ciemne
Charakterystyka: mieszanka dla wielbicieli mocnych smaków. Charakteryzuje się niesamowitą gęstością i sporą dawką kofeiny. Wyważony blend ziaren Arabiki i Robusty o dużej mocy. Wyczuwalne nuty suszonych owoców śliwki oraz gorzkiej czekolady. Sprawdza się bardzo dobrze w kawach mlecznych.
Metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, kawiarka, parzocha
Jak pić Bezsennego Kawiarza?
- Wybieramy swoją ulubioną metodę przyrządzania kawy. Bezsennego Kawiarza zalecamy stosować w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub parzyć w kubku.
- Tuż przed parzeniem mielimy odpowiednią ilość ziarna.
- Dla ekspresów ciśnieniowych optymalna gramatura wynosi od 7 do 10 gramów drobno zmielonej kawy na jedną porcję.
- Dla zwykłej kawy parzonej w kubku stosujemy 6 gramów na 100 gramów wody.
- W przypadku kawiarki ilość potrzebnej kawy różni się w zależności od rozmiaru kawiarki. - Podgrzewamy filiżankę, w której będziemy pić kawę.
- Parzymy kawę według standardów w określonej metodzie parzenia.
- Tuż przed wzięciem pierwszego łyku zamykamy oczy i rozkoszujemy się smakiem Bezsennego Kawiarza.
Kawiarz miał do wypalenia jeszcze dwie przyczepy kawy, a już zmierzchało… Wiedział, że jeśli zaraz czegoś nie wymyśli, to całe przedsięwzięcie zakończy się fiaskiem…
Postanowił skomponować mieszankę, która pozwoli mu dłużej wytrwać tej nocy. Połączył tajne, jeszcze nigdy wcześniej niestosowane, ziarna robusty z Indii z brazylijskimi arabikami.
Zaparzył pieczołowicie przygotowaną mieszankę i z namaszczeniem wypił czarne espresso.
Jeszcze wtedy nie wiedział, że już nigdy więcej nie zmruży oka…