Powidła truskawkowo-jabłkowe bez dodatku cukru są dobrą propozycją dla osób unikających cukru. W składzie są same truskawki i jabłka, a cukier w tych powidłach to ten naturalnie występujący w owocach. Mała zawartość cukru nie chroni powideł przed zepsuciem, więc po otwarciu słoika należy je przechowywać w lodówce i dość szybko zużyć.
Całe owoce przecierane są przez gęste sita dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować wartości odżywcze zawarte w skórce.
Skład: truskawki (66,5%), jabłka (33,5%).
Masa netto: 310 g
Sporządzone z 255 g owoców na 100 g produktu.
Wartości odżywcze na 100 g
Wartość energetyczna [kcal / kJ] | 87/365 |
Białko [g] | 1,3 |
Tłuszcz [g] | 0,7 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0,0 |
Węglowodany [g] | 19 |
w tym cukier [g] | 14 |
Sól [g] | 0 |
KROKUS
Producent przetworów owocowych i warzywnych, któremu w każdym słoiczku udaje się zamknąć pasję oraz zamiłowanie do tradycyjnych receptur i naturalnych smaków. Staranie dobrane składniki, współpraca z lokalnymi rolnikami, ale też prosty skład – bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów – to coś, co chcemy podarować Tobie i osobom, które są dla Ciebie ważne.
Niech na Twoim stole rozgoszczą się urocze słoiczki wypełnione naturalnymi smakami i zapachami, pełne autentyczności i troski o zdrowie.
Czym różnią się konfitury od dżemów
KONFITURY | DŻEMY |
- owoce zawieszone w gęstym syropie | - rozdrobnione owoce w zżelowanej masie |
- zużycie surowca – nie mniej niż 50 g na 100 g wyrobu gotowego | - zużycie surowca – nie mniej niż 35 g na 100 g wyrobu gotowego |
- konserwowane termicznie (pasteryzacja) | - czasami konserwowane chemicznie |
- bez dodatków chemicznych | - z dodatkiem kwasów spożywczych, pektyny, środków przeciwpieniących, przeciwutleniaczy |