Powidła z czarnych porzeczek i jabłek bez cukru KROKUS
Powidła truskawkowo-jabłkowe bez dodatku cukru są dobrą propozycją dla osób unikających cukru. W składzie są same czarne porzeczki i jabłka, a cukier w tych powidłach to ten naturalnie występujący w owocach. Mała zawartość cukru nie chroni powideł przed zepsuciem, więc po otwarciu słoika należy je przechowywać w lodówce i dość szybko zużyć. W powidłach dominuje smak czarnych porzeczek. Są one dość wytrawne w smaku dlatego świetnie nadają zarówno do placków czy naleśników jak i do mięs czy serów.
Całe owoce przecierane są przez gęste sita dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować wartości odżywcze zawarte w skórce.
Skład: czarne porzeczki (50%), jabłka (50%).
Masa netto: 310 g
Sporządzone z 200 g owoców na 100 g produktu.
Wartości odżywcze na 100 g
Wartość energetyczna [kcal / kJ] | 86/358 |
Białko [g] | 1,6 |
Tłuszcz [g] | 0,0 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0,0 |
Węglowodany [g] | 19 |
w tym cukier [g] | 15 |
Sól [g] | 0 |
Czym różnią się konfitury od dżemów
KONFITURY | DŻEMY |
- owoce zawieszone w gęstym syropie | - rozdrobnione owoce w zżelowanej masie |
- zużycie surowca – nie mniej niż 50 g na 100 g wyrobu gotowego | - zużycie surowca – nie mniej niż 35 g na 100 g wyrobu gotowego |
- konserwowane termicznie (pasteryzacja) | - czasami konserwowane chemicznie |
- bez dodatków chemicznych | - z dodatkiem kwasów spożywczych, pektyny, środków przeciwpieniących, przeciwutleniaczy |