Powidła śliwkowe bez dodatku cukru to produkt dla osób, które z różnych względów unikają cukru. W składzie są same śliwki, a cukier w tych powidłach to ten naturalnie występujący w owocach. Mała zawartość cukru nie chroni powideł przed zepsuciem, więc po otwarciu słoika należy je przechowywać w lodówce i dość szybko zużyć.
W odróżnieniu od powideł śliwkowych z cukrem te mają wyraźniejszy, kwaskowy smak.
Powidła śliwkowe produkujemy ze śliwek węgierek ponieważ właśnie z tej odmiany wychodzą powidła najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku. Śliwki przecieramy wraz ze skórką przez gęste sita dzięki czemu powidła mają gładką konsystencję a cenne wartości odżywcze ze skórki są zachowane.
Skład: śliwki.
Masa netto: 310 g
Wartości odżywcze na 100g
Wartość energetyczna[kcal / kJ] | 99/413 |
Białko [g] | 1,5 |
Tłuszcz [g] | 0,6 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0 |
Węglowodany [g] | 24 |
w tym cukier [g] | 21 |
Sól [g] | 0 |